X

Adrijos perliukas: Juodkalnija

Balkanų pusiasalyje slypinti Juodkalnija yra nedidelė, bet kvapą gniaužianti šalis, kuri žada nepamirštamų kelionių įspūdžių. Nuostabi Adrijos jūros pakrantė, žavūs senamiesčiai, stūksantys kalnai ir turtingas kultūrinis paveldas – Juodkalnija tikrai turi ką pasiūlyti nuotykių ir poilsio ieškantiems keliautojams. Šiame straipsnyje supažindinsime su garsiausiais šios šalies kurortais, jaudinančiomis pramogomis, vietine virtuve ir lankytinomis vietomis.

Populiariausi kurortai

Juodkalnijos pakrantė nusėta vaizdingais miesteliais ir prabangiais kurortais, kurie patenkins kiekvieno turisto poreikius.

Budvos rivjera: Juodkalnijos Majamiu vadinama Budva yra populiariausias šalies kurortinis miestas. Budva, pasižyminti audringu naktiniu gyvenimu, jaukiais paplūdimiais ir istoriniu senamiesčiu, pritraukia įvairių poilsiautojų. Netoliese esančioje Sveti Nikola saloje ir nuostabiame Mogreno paplūdimyje galima mėgautis saulės voniomis ir maudytis.

Sveti Stefanas: Bene labiausiai Juodkalniją garsinantis vaizdas yra Sveti Stefano sala – tvirtovė, kurioje dabar įsikūręs prabangus kurortas. Ši išskirtinė vietovė, su žemynu sujungta sąsiauriu, siūlo turistams istorijos, prabangos ir kvapą gniaužiančių vaizdų derinį. Kurortas skirtas ieškantiems privatumo ir aukščiausios klasės patogumų.

Kotoras: Įsikūręs nuošalioje įlankoje, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, garsėja savo viduramžių senamiesčiu bei nuostabia fjordą primenančia aplinka. Nors Kotoras nėra tipiškas paplūdimio kurortas, jo žavesys slypi vingiuotose gatvelėse, senovinėse bažnyčiose ir netoliese plytinčių dramatiškų Lovčeno kalnų fone.

Sveti Stefanas

 

Įsimintinos atostogų veiklos

Žygiai pėsčiomis ir gamtos tyrinėjimas: Durmitoro nacionalinis parkas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, yra žygeivių ir gamtos mylėtojų rojus. Parkas didžiuojasi Taros upės kanjonu, vienu giliausių pasaulyje, ir nuostabiu Juoduoju ežeru. Vasarą lankytojai gali leistis į žygius po vešlius miškus ir kalnų pievas, o žiemą – slidinėti.

Vandens sportas ir pramogos: Pakrantėje, ypač Kotoro įlankoje, populiaru plaukioti baidarėmis, burlentėmis ir vandenlentėmis. Turistus taip pat traukia nardymas su akvalangu, nes čia galima pamatyti nuskendusių laivų nuolaužų ir patyrinėti povandeninius urvus.

Kultūrinės ekskursijos: Juodkalnijos turtingą istoriją ir kultūrinį paveldą galima pažinti daugybėje istorinių miestų. Kotoro senamiestis su gerai išsilaikiusia viduramžių architektūra ir senovinis Cetinjės miestas, buvusi karališkoji sostinė, siūlo susipažinti su šalies praeitimi. Nepraleiskite progos aplankyti Ostrogo vienuolyną – nuostabų stačiatikių krikščionių vienuolyną, įkomponuotą į stačią uolą.

Ekskursijos po vyndarystės ir alyvuogių aliejų ūkius: Juodkalnijos vidaus regionai garsėja vynuogynais ir alyvmedžių giraitėmis. Lankytojai gali aplankyti vietines vyno daryklas ir alyvuogių aliejaus gamintojus ir paragauti geriausių šalies produktų. Skadaro ežero regionas ypač garsėja Vranac vynu ir sodriais kraštovaizdžiais.

Ostrogo vienuolynas

 

Skadaro ežeras

 

Vietos virtuvė

Juodkalnijos virtuvė – tai žavinga Viduržemio jūros ir Balkanų regiono įtakų sintezė, kuriai būdingi švieži ingredientai ir ryškus skonis.

Jūros gėrybės: Juodkalnijos pakrantėje jūros gėrybės yra pagrindinis produktas. Dažnai patiekiami tokie patiekalai kaip riba na žaru (ant grotelių kepta žuvis), buzara (midijos vyno padaže) ir aštuonkojų salotos. Šviežiai pagauta žuvis dažnai tiesiog kepama ant grotelių ir patiekiama su alyvuogių aliejumi, česnaku ir citrina, kad atsiskleistų natūralus skonis.

Mėsos patiekalai: Mėsos patiekalai Juodkalnijos virtuvėje taip pat užima vieną svarbiausių pozicijų. Njeguški pršut (rūkytas kumpis) iš Njegušio kaimo yra tiesiog nacionalinis pasididžiavimas, – dažnai patiekiamas su sūriu ir alyvuogėmis. Populiarūs tradiciniai patiekalai yra Ćevapi, (ant grotelių keptos maltos mėsos dešrelės), ir pečenje, (kepta ėriena arba kiauliena).

Tirštos sriubos ir troškiniai: Čorba – tiršta žuvies arba mėsos sriuba, jota – raugintų kopūstų ir pupelių troškinys – dažnai patiekiami kaip užkandis arba pagrindinis patiekalas.

Desertai: Kviečiame paragauti priganice – keptų tešlos kamuoliukų, aplietų medumi, arba krempita – sodraus kreminio pyrago. Rakija, stiprus vaisių brendis, yra puikus būdas užbaigti sočius pietus ar vakarienę.

Lankytinos vietos

Juodkalnija – tai istorinių vietų ir gamtos stebuklų lobynas. Štai keletas lankytinų objektų, kuriuos verta pamatyti:

Kotoro įlanka: Kotoro įlanka dažnai vadinama piečiausiu Europos fiordu. Perasto ir Kotoro miestai, pasižymintys venecijietiška architektūra ir turtinga istorija, puikiai tinka tyrinėjimams.

Durmitoro nacionalinis parkas: Šis gamtos stebuklas – tai ne tik rojus keliautojams, bet ir tiems, kurie mėgsta nuostabius kraštovaizdžius. Taros upės kanjonas, Juodasis ežeras ir Durmitoro viršukalnės kelia nuostabą.

Ostrogo vienuolynas – viena svarbiausių piligrimystės vietų Balkanuose – įspūdingai iškaltas uolos šlaite. Nuo vienuolyno atsiveriantys vaizdai yra tokie pat kvapą gniaužiantys kaip ir jo religinė reikšmė.

Lovčeno nacionaliniame parke, kuriame yra mylimo Juodkalnijos valdovo ir poeto Njegošo mauzoliejus, atsiveria aplinkinių kalnų ir Kotoro įlankos panorama.

Skadaro ežeras – didžiausias ežeras Balkanuose, ramus prieglobstis paukščių stebėtojams ir gamtos entuziastams. Ežero pakrantėse įsikūrę nedideli žvejų kaimeliai ir vienuolynai.

Durmitoro nacionalinis parkas

 

Nors Juodkalnija ir nedidelė, tačiau joje gausu įspūdžių kiekvienam keliautojui. Galite ilsėtis Budvos paplūdimiuose, tyrinėti senovines Kotoro gatveles, keliauti pėsčiomis po Durmitoro nacionalinį parką, ragauti vietinių skanėstų, mėgautis šalies gamta ir maloniu klimatu. Vis daugiau keliautojų atranda šį Adrijos perliuką, žavintį savo gamtos grožiu, turtinga istorija ir šiltu svetingumu.

Kelionių į Juodkalniją ieškokite čia

Lina :