X

16 faktų apie Senovės Egiptą

Daugelį žavi viskas, kas susiję su Senovės Egiptu. Į šią šalį vilioja ne tik puikus oras, šilta jūra su spalvotom žuvytėm ir koralais, puikios atostogos, bet ir be galo turtinga istorija bei viso pasaulio turistų lankomi istoriniai objektai.

Egiptas. Informacija keliaujantiems

Štai 16 įdomių faktų, kurie gali tapti puikia pažinties su šia senovės civilizacija pradžia.

1. Niekam nebuvo galima matyti faraono plaukų – jis visuomet dėvėdavo karūną arba galvos apdangalą, vadinamą nemes (dryžuotas galvos apdangalas, kilęs iš Tutanchamono dėvėtos auksinės kaukės).2. Kad prie faraono Pepi II nelįstų musės, jis visuomet turėdavo kelis vergus, išteptus medumi, kurie turėjo nuvilioti vabzdžius.3. Tiek moterys, tiek vyrai Egipte darydavosi makiažą – akių dažai paprastai būdavo žalios (gaminami iš vario) arba juodos (gaminami iš grafito) spalvos. Egiptiečiai tikėjo, kad makiažas turi gydomųjų galių. Makiažas buvo naudojamas kaip apsauga nuo saulės – rečiau puošimuisi.

4. Kol dar nebuvo išrasti antibiotikai, ankstyvojoje liaudies medicinoje buvo naudojami maisto pelėsiai arba purvas. Pavyzdžiui, Senovės Egipte infekcijoms gydyti buvo naudojami duonos pelėsiai.

5. Dėl didelių karščių iki paauglystės vaikai Egipte nedėvėdavo jokių drabužių. Vyrai segėdavo sijonus, o moterys – sukneles.

6. Turtingi egiptiečiai nešiodavo perukus, tuo tarpu žemesnių sluoksnių egiptiečiai nešiodavo palaidus plaukus arba surištus į uodegėlę. Berniukams iki 12 m. buvo skutamos galvos, paliekama tik viena sruoga. Taip norėta išvengti blusų ir utėlių.

7. Nėra žinoma, kas nuskėlė žymiojo Sfinkso nosį. Iš 1737 m. darytų piešinių matoma, kad jau tada Sfinksas buvo be nosies, nors iki Napoleono įsiveržimo buvo likę dar 60 m. ir net keli šimtai metų iki britų bei vokiečių armijų įsiveržimo per II – ąjį Pasaulinį karą.
Vienintelis žinomas žmogus, galėjęs apgadinti Sfinksą, buvo islamistų dvasininkas, Sa‘im al Dahr, 1378 m. nuteistas už vandalizmą.

8. Egiptiečiai tikėjo, kad žemė yra apvali ir plokščia (kaip blynas), o Nilas teka per jos centrą.

9. Egiptiečių kariai atlikdavo ir šalies vidaus policijos pareigas. Be to, jie rinkdavo mokesčius faraonui.

10. Buvo manoma, kad kiekvienoje Senovės Egipto šventykloje faraonas turi atlikti svarbiausias religines pareigas, tačiau paprastai šias pareigas eidavo vyriausias šventikas.

11. Pirmoji piramidė (Laiptuotoji piramidė, pastatyta apie 2600 m. pr. Kr.) buvo apstatyta siena, kurioje buvo 15 durų, tačiau tik vienerios iš jų atsidarydavo.

12. Senovės Egipto moterys galėjo džiaugtis ekonomine ir teisine lygybe su vyrais. Tačiau jos niekada nebuvo lygios su vyrais socialine prasme.

13. Priešingai nei dažniausiai manoma, iškasti palaikai rodo, kad piramidžių statytojai buvo laikinai pas faraoną įsidarbinę egiptiečiai. Įrašai taip pat rodo, kad kai kurie darbininkai tokia veikla didžiuodavosi ir kitus darbininkus vadindavo „Khufu draugais“, „Menkaurės girtuokliais“ ir t.t. – vardais pagal priklausomybę ir ryšius su faraonu.

14. Kai kūną mumifikuodavo, smegenis paprastai ištraukdavo per vieną iš nosies landų, o žarnas išimdavo ir sudėdavo į specialius ąsočius, tam tikras urnas. Vienintelis vidaus organas, paliekamas žmogaus kūne, būdavo širdis, nes egiptiečiai manė, jog širdis yra sielos buveinė.

15. Ramzis turėjo 8 oficialias žmonas ir beveik 100 sugulovių. Jis mirė 1212 m. pr. Kr., būdamas daugiau nei 90 metų.

16. Paskutinė Egipto faraonė – moteris. Kleopatra iki šiol laikoma legendine faraone. Ji pradėjo  valdyti Egiptą būdama

17. Egipte ji buvo garbinama kaip deivė, nors ir nebuvo egiptietė (kilusi iš Makedonijos), bet vis tiek laikoma Egipto karaliene, valdžiusia šalį savo, o ne savo vyro vardu. Jos santykiai su Romos valdovais susilaukdavo skandalų ir intrigų, o jos mirtis iki šiol yra įkvėpimas rašytojams, filmų kūrėjams ir romantikams. Pagrindinis bruožas, kuris žavėdavo Kleopatrą supančius žmones, tai – įtikinanti kalbėsena ir itin stiprus charakteris.

Gintarė :