X

10 idėjų keliaujantiems traukiniais žiemos metu

Štai 10 gerų idėjų, kurios žiemos kelionę su InterRail Pass pavers tikru nuotykiu. Įsivaizduokite, kad jau puškuojate prie pat sniegu nuklotų šlaitų ir pasakiškų kalnų miestelių, o šiltoje traukinio kupė mėgaujatės karštu šokoladu. Žiemos kelionės traukiniu gali būti magiška patirtis, ypač jei pasirinksite tinkamą metą ir kelionės maršrutą.


Pamatykite Šiaurės pašvaistę švediškoje Laplandijoje
Kiekvieną žiemą dangus virš Šiaurinės Europos nusidažo įvairiausiomis ryškiomis spalvomis, kurios šoka magišką šokį. Abisko miestelis Švedijoje yra viena iš geriausių vietų pamatyti šiaurės pašvaistę (Aurora Borealis). Šis miestas įsikūręs 200 km nuo Šiaurės ašigalio. Čia dangus retai būna apsiniaukęs.
Kaip atvykti: sėskite į naktinį traukinį, vykstantį iš Stokholmo į Bodeną, tada traukiniu vykite į Abisko (pro Kiruna) (viso 17 valandų). Mieste yra dvi stotys Abisko Ostra (arčiau miesto centro ir viešbučių) ir Abisko Turiststation (Abisko nacionaliniame parke).


Pasivažinėkite šiaurės elnių tempiamomis rogutėmis ir sniego motociklais Suomijoje
Susipažinkite su speiguota žiema Rovaniemyje, kur galite išbandyti daug žiemos pramogų už padorią kainą. Šis miestas žinomas kaip Kalėdų senelio namai. Vaikai čia galės pavažinėti rogutėmis, tempiamomis tikrų šiaurės elnių, o tėvai galės pramogauti lenktyniaudami sniego motociklais. Be jau išvardintų pramogų galėsite pasimėgauti poledine žvejyba, lygumų slidinėjimu ir kita veikla, tinkama visai šeimai. Išbandžiusiems šias pramogas įspūdžiai garantuoti!
Kaip atvykti: traukiniai iš Helsinkio į Rovaniemį vyksta kasdien. Kelionė užtrunka nuo 9 iki 12 valandų. Pakeliui galite aplankyti Tampere arba Rihimaki.


Šokite į traukinį, važiuojantį Flam geležinkeliu Norvegijoje
Flam maršrutas pasižymi išskirtiniu vaizdingumu – tai viena iš aukščiausiai esančių geležinkelio linijų. Traukiniai važiuoja pro įspūdingus krioklius ir snieguotas kalnų viršūnes. Kelionė pasibaigia Norvegijos fiorduose. Šiuo maršrutu keliauja senovinio stiliaus traukinys, važiuojantis pro siaurus tarpeklius ir aukštus kalnų šlaitus. Traukinių linija buvo sukonstruota vienų iš pirmųjų geležinkelių inžinierių ir iki šiol yra laikoma inžineriniu Norvegijos stebuklu.
Kaip atvykti: Iš Myrdal miesto galite vykti traukiniu į Flam (atstumas ~ 20 km). Kasdien vykdomi 4 reisai.


Praleiskite naktį ledo namuose, Šveicarijoje
Esate priklausomas nuo sniego? Tuomet tikrai turėtumėte praleisti naktį ledo namuose (iglu). Patirkite, ką reiškia gyventi beveik nulinėje temperatūroje. Iglu-Dorf siūlo šiltus ir šaltus namelius, pastatytus iš natūralaus sniego ir ledo. Kiekvieną žiemą iglu yra pastatomi. Kai žiema pasibaigia, iglu sugriaunami. Iglu-Dorf galite rasti Zermatt, Davos, Gstaad ir Engelberg regionuose Šveicarijoje.
Kaip atvykti: į visus paminėtus regionus vyksta tarpmiestiniai traukiniai ir juose nėra būtina rezervacija (išskyrus Glacier Express).


Pamatykite gražiausias Šveicarijos vietas, keliaudami Glacier Express traukiniu
Gerai pasaulyje žinoma geležinkelio linija Glacier Express pasižymi prabangiais traukiniais ir neapsakomo grožio maršrutu. Maršrutas tęsiasi nuo Zermatt iki Davos arba St. Moritz. Keliaukite traukiniu pro vingiuotas upes, ledu padengtus ežerus, besileidžiančias slidinėjimo trasas ir nesuskaičiuojamą daugybę Alpėse įsikūrusių miestelių. Keliaujant šia geležinkelio linija ne tik pasigrožėsite vaizdais, bet ir patirsite įdomų nuotykį. Traukiniu pravažiuosite pro 291 tiltą ir 91 tunelį, nesuskaičiuojamą daugybę viadukų ir pakilsite į 2033 m aukštį.
Apie kelionę: kelionė trunka 8 val. Kelionės vykdomos visus metus, išskyrus spalio 28 d. – gruodžio 14 d. Su InterRail Pass bilietu kelionei suteikiama 50 % nuolaida (nuo Zermatt iki Disentis). Maršrutas nuo Disentis iki St.Moritz/Davos yra įskaičiuotas į InterRail pasą. Rezervacija yra būtina.


Aplankykite Vokietijos kalėdines muges
Prieš kiekvienas Kalėdas Vokietija pulsuoja energinga ir užkrečiama šventine nuotaika. Šalies miestuose šurmuliuoja Kalėdų mugės, kuriose tiek vietiniai, tiek turistai perka karštą vyną, imbierinius sausainius ir kitus Kalėdas primenančius produktus. Vienos iš žinomiausių kalėdinių mugių vyksta Kelne, priešais UNESCO paveldu tapusią Kelno Katedrą, taip pat ir Miunchene, garsiojoje Marienplatz aikštėje. Seniausia Kalėdų mugė Vokietijoje kasmet vyksta Drezdene ir yra žinoma kaip Stirezemark.
Kaip atvykti: Vokietijos miestus greičiausiai ir lengviausiai pasieksite ICE greitaisiais traukiniais. Rezervacija galima, tačiau nėra būtina.


Slidinėjimas ir snieglenčių sportas Bulgarijoje
Šiais laikais kelionių agentūroms siūlant įvairius slidinėjimo kelionių paketus už prieinamą kainą, nebeturite būti turtingas keliautojas, kad pasimėgautumėte žiemos sportu Europoje. Vienas iš pigiausių, tačiau ne prasčiausių, slidinėjimo kurortų yra Bansko Bulgarijoje. Tai jaukus miestelis, kuriame gausu restoranų, siūlančių maistą prieinamomis kainomis, o slidinėjimo abonementai čia taip pat nebrangūs. Geriausia yra tai, jog kelionė traukiniu iš Plovdiv į Bansko yra puikus nuotykis ir gera patirtis. Siauras traukinys vingiuoja stačiais kalnų slėniais pro tunelius, upes ir mielus Bulgarijos miestelius.
Kaip atvykti: iš Plovdiv traukinys išvyksta 3 kartus per dieną, kelionė trunka 6 valandas. Rezervacija nėra būtina.


Pasimėgaukite žiemos saule Turkijoje
Jei vėsi oro temperatūra slopina nuotaiką, kodėl nepasinaudojus InterRail Pass bilietu ir nepasimėgavus saule Pietuose? Turkija – tai puikus variantas tokiai kelionei. Egėjo jūros pakrantėje niekada nebūna labai šalta (14-20 °C) ir visuomet saulėta. Venkite turistinių vietų, pvz. Bodrumo, ir vietoj to geriau apsistokite viename iš boutique viešbučių Fetijoje arba pabėkite į ramią ir tylią Kas pakrantę, kur galėsite mėgautis nardymo pramogomis arba vaikščioti po istorinius griuvėsius.
Kaip atvykti: iš Stambulo plaukite keltu į Bandirmą (2 valandų kelionė, kaina 14,6 EUR). Iš čia sėskite į traukinį, vykstantį į Denizlį (14 valandų kelionė). Iš Denizli į Fetiją keliaukite autobusu (kaina ~9 EUR, kelionė trunka 4 valandas).


Išbandykite kelionę Bernina Express traukinių linija
Tai dar viena kelionė traukiniu, kurios tiesiog negalima praleisti. Bernina Express – aukščiausia traukinių linija Alpėse, apsupta stulbinančių ledynų ir kalnų vaizdų. Dalį kelionės sudaro maršrutas nuo Thusis iki Tirano (ši vieta buvo įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą). Maršrutas sujungia Chur (Šveicarijoje) su Tirano (Italijoje). Pravažiuosite pro 196 tiltus ir 55 tunelius tik per 4 valandas!
Apie kelionę: traukiniai važinėja visus metus, išskyrus nacionalines šventes. Bernina Express prikaluso InterRail  tinklui. Rezervacija yra būtina tik tuo atveju, jei norite vietos traukinyje su panoraminiu vaizdu.


Švęskite Naujuosius Metus Europos sostinėse
Nėra geresnės vietos Naujųjų Metų šventimui kaip Europos sostinės. Tik pasirinkite miestą ir keliaukite. Roma, Paryžius, Londonas, Berlynas, Briuselis, Amsterdamas ar kt. laukia jūsų ;)
Kaip atvykti: galite skristi tiesioginiais reisais lėktuvu arba pratęsti kelionę traukiniu, jei tiesioginio reiso nėra..

Gintarė :